Osuuspankki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Helsinki
Kultajousi
Lippu.fi
Tagomo
Clear Channel
Picnic
Legal Gaming
Niemi
Creative Technology
Stopteltat
Red events
SHT-Tukku - Selja T.
Sponsor Insight
Sinebrychoff
Urheilutoimittajain liitto
Tahto
Kuntaliitto
Suomen Aktiivisin Työpaikka
Tesla

Vuoden urheilija -palkitseminen uudistuu – uusi Vuoden urheilija -palkinto aloittaa uuden perinteen

Vuoden urheilija ja voittaja saa ensimmäistä kertaa palkinnokseen täysin uuden, Vuoden urheilija -palkinnon

Urheilutoimittajain Liiton jäsenet ovat äänestäneet Vuoden urheilijan jo vuodesta 1947 lähtien. Tänä vuonna palkitaan järjestyksessään 76. Vuoden urheilija ja voittaja saa ensimmäistä kertaa palkinnokseen täysin uuden, Vuoden urheilija -palkinnon. Voittaja julkistetaan Urheilugaalassa 12. tammikuuta 2023.

 

Uuden Vuoden urheilija -palkinnon suunnittelusta on vastannut oululaislähtöinen, nykyisin Rotterdamissa asuva Minna Viitalähde (Mint Station).

– Palkinnon suunnittelun tärkeimpiä lähtökohtia oli käytettävyys. Tavoitteena oli luoda helposti pideltävä ja suhteellisen kevyt palkinto, joka kuitenkin huokuu arvokkuutta ja kestää aikaa.

– Ensimmäisessä vaiheessa listasin aiheeseen liittyviä sanoja ylös liittyen sekä palkinnon saajaan, mutta myös sen myöntäjään: urheilija, urheilu, voitto, sisu, hiki, journalismi, toimittaja, viestintä, viesti jne. Sanoja yhdistelemällä ja niihin liittyviä mielikuvia miettiessä mieleen alkoi nopeasti nousta käyttötarkoitukseen soveltuvia ideoita.

Uuden Vuoden urheilija -palkinnon suunnittelusta on vastannut oululaislähtöinen, nykyisin Rotterdamissa asuva Minna Viitalähde (Mint Station).

Urheilutoimittajain Liiton myöntämä Vuoden urheilija -palkinto jaetaan Urheilugaalassa yhdessä näyttävän, Harri Koskisen suunnitteleman Uno-palkinnon kanssa.

– Uusi Vuoden urheilija -palkinto kunnioittaa sekä itse palkinnon saajaa, mutta myös sen myöntäjää. Se on saanut muotokielensä ”viestikapulasta”. Viestikapula kiertää aina seuraavalle urheilijalle, kuten tämäkin kunniamaininta. Pöydällä ollessaan se taas muistuttaa pressitilaisuuden nimikylttiä.

– Vuoden urheilija -palkinnon pintaa koristaa palkinnon nimen lisäksi symbolit, jotka viestivät monipuolisesti eri urheilulajeista. Palkinnon päät on suljettu tulpilla, jotka voittaja voi avata kuin samppanjapullon korkin. Tulpat toimivat myös palkinnon jalustana.

– Palkinnon historiaa kunnioittaen, sisään on kätketty kaikkien aikaisempien Vuoden urheilija -voittajien nimet vuodesta 1947 lähtien, kertoo Viitalähde, joka on aiemmin suunnitellut muun muassa Uuden Musiikin Kilpailussa (UMK) jaettavan palkinnon.

Urheilutoimittajain Liiton pääsihteeri Nina Jakonen on tyytyväinen lopputulokseen.

– Tavoitteenamme oli raikastaa ja uudistaa Vuoden urheilija -palkintoa ja Minna onnistui suunnittelussa täydellisesti. Uusi palkinto huokuu arvokkuutta ja voittajan fiilistä. Palkintoon on saatu hienosti mukaan urheiluhenkeä, näyttävyyttä ja kullan kimallusta. Palkinto kestää myös aikaa tulevat vuosikymmenet.

– Koimme tärkeänä elementtinä, että saimme toteuttaa palkinnon suomalaisella työllä alusta loppuun asti aina suunnittelusta palkinnon kultaukseen. Huomioimme myös käytännön asioita, kuten palkinnon valmistettavuutta ja kestävyyttä.

Uuden Vuoden urheilija -palkinnon myötä alkaa myös uusi perinne.

– Kyseessä ei ole kiertopalkinto, vaan Vuoden urheilija saa vuosittain palkinnon omakseen. Palkinnon lisäksi Vuoden urheilija -äänestyksen voittaja saa palkinnon sisällä muistoksi Vuoden urheilija -voittajien nimilistan sekä jotain ehkä vieläkin arvokkaampaa: viestin edelliseltä Vuoden urheilijalta, kertoo Jakonen.

– Mitä Vuoden urheilija 2021 uimari Matti Mattsson kirjoittaa tulevalle Vuoden urheilijalle, se tullaan ehkä jossain vaiheessa kuulemaan palkitsemisen jälkeen.

Vuoden urheilija -palkinto on valmistettu suomalaisella työllä pääosin Salossa. Palkinnon päämateriaalina on kotimainen Outokummun ruostumaton teräs, joka on jalometallipinnoitettu kullalla voittajan merkiksi. Palkinnon päätytulpat ovat kirkasta akryyliä.

 

Palkinnon konsepti ja muotoilu: Mint Station, Minna Viitalähde, Rotterdam (Alankomaat)

Palkinnon valmistus: Protohouse Finland, Aki Mertsola, Salo (teräsosan työstö: kiillotus ja teksturointi, päätytulppien sisäosan viimeistely ja testaus, CAD-kuvat ja koneistus)

Laserkaiverrus: Laser Quality Markings, Kim Nivalinna, Salo

Kultaus: Eforit Oy, Sipoo

Vuoden urheilija -palkinnon esittelyvideo Urheilutoimittajain Liiton verkkosivuilla ja some-kanavissa:

www.urheilutoimittajat.fi

@urheilutoimitus (Twitter)

@urheilutoimittajat (Facebook, Instagram)

#vuodenurheilija

#urheilutoimittajainliitto

Tiedote: Urheilutoimittajain Liitto

Unohtumattomia tähtihetkiä tammikuussa!

Urheilugaala

Tutustu Ehdokkaisiin

Kuka pokkaa arvostetun Uno-pokaalin Urheilugaalan humussa tänä vuonna? Tutustu ehdokkaisiin ja heidän saavutuksiinsa!

Äänestä Sykähdyttävin Urheiluhetki

Mikä sinua on sykähdyttänyt urheilussa tänä vuonna? Vaikuta Urheilugaalan palkittaviin äänestämällä Sykähdyttävintä Urheiluhetkeä!

Tapahtumaa järjestämässä

Pääyhteistyökumppanit

Helsinki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Osuuspankki
Kultajousi

Oikeudenhaltijat

Yle
Olympiakomitea
Suomen Paralympiakomitea
Veikkaus

Liity ykkösketjuun!

Tilaa Urheilugaalan uutiskirje ja kuule urheilun ja liikunnan sykähdyttävimmät tarinat.