Osuuspankki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Helsinki
Kultajousi
Lippu.fi
Tagomo
Clear Channel
Picnic
Legal Gaming
Niemi
Creative Technology
Stopteltat
Red events
SHT-Tukku - Selja T.
Sponsor Insight
Sinebrychoff
Urheilutoimittajain liitto
Tahto
Kuntaliitto
Suomen Aktiivisin Työpaikka
Tesla

Suomen urheilun Hall of Fameen viisi uutta jäsentä

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO koordinoi Suomen Hall of Fame -kunniagalleriaan nimettävien sukupolviemme urheilun sankareita, jotka ovat kuuluneet lajissaan maailman huippuihin ja näin vaikuttaneet kansallisen identiteetin rakentumiseen.

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHTO koordinoi Suomen Hall of Fame -kunniagalleriaan nimettävien sukupolviemme urheilun sankareita, jotka ovat kuuluneet lajissaan maailman huippuihin ja näin vaikuttaneet kansallisen identiteetin rakentumiseen. Valinnoista päättää vuosittain Hall of Fame -valiokunta. Uudet Suomen Urheilun Hall of Fame jäsenet palkitaan vuosittain Urheilugaalassa.

Tänä vuonna poikkeuksellisesti Urheilugaala julkisti uudet jäsenet jo 8.1.2023 Yle TV2, Urheilustudiossa. Ennakko julkistamisen tarkoituksena on mahdollistaa näiden upeiden ihmisten ja heidän urheilu-uriensa laajempi tarkastelu ja kuulla heidän omat ajatuksensa nyt kun, he pysähtyvät miettimään omaa uraansa ja siihen vaikuttaneita tekijöitä. Varsinainen Hall of Fame palkitseminen tapahtuu kuitenkin perinteisesti Urheilugaalassa 12.1.2023. Urheilugaala iltana elämme uudelleen Hall of Fame urheilijoiden urien tunteikkaita ja ikimuistoisia hetkiä yhdessä.

Suomen urheilun Hall of Fameen on nimetty seuraavat uudet jäsenet:

Jarkko Nieminen, Kyra Kyrklund, Marjo Matikainen-Kallström, Olli Mäki ja Sami Elopuro.

 

Urheilugaala 12.1.2023, Helsingin jäähalli. Lähetykset: Urheilugaalan alkuilta, Yle Areena 18.00. Urheilun suuri puheenjohtajatentti Yle TV1 19.00 ja Urheilugaalan suora TV-lähetys Yle TV2 20.00.

 

Suomen urheilun Hall of Fame uudet jäsenet:

JARKKO NIEMINEN

synt. 23.7.1981

Tennis

 

Jarkko Nieminen on kautta aikojen menestynein suomalainen tennispelaaja. Hän ylsi miesten tennisammattilaisten ATP-rankingissa parhaimmillaan sijalle 13 vuonna 2006.

 

Nieminen voitti vuonna 1999 nuorten sarjan tenniksen US Openissa ja aloitti ammattilaisuransa vuosituhannen alussa. Hän ylsi sensaatiomaisesti jo marraskuussa 2001 Tukholmassa, uransa toisessa ATP-turnauksessa, finaaliin asti. Suomen tennishistorian ensimmäisen ATP-turnausvoiton Nieminen otti tammikuussa 2006 Aucklandissa.

 

Toisen turnausvoittonsa hän saavutti tammikuussa 2012 Sydneyssä, jossa oli vuonna 2009 jo nähty Niemisen ammattilaisuran komein otteluvoitto maailmanlistan silloisen kolmosen, Novak Djokovićin, kukistuessa.

 

Olympiakisoissa Jarkko Nieminen edusti Suomea kolme kertaa 2004–2012.

Urheilugaalassa Jarkko Nieminen on aiemmin palkittu urheilu-urastaan vuonna 2016. Samassa gaalassa palkittiin myös Vuoden urheilukulttuuritekona Niemisen ammattilaisuran päätteeksi järjestetty Final Night -tapahtuma.

KYRA KYRKLUND

synt.30.11.1951

Ratsastus

 

Kyra Kyrklund on suomalaisen urheiluhistorian menestynein ratsastaja, kouluratsastuksen MM- hopeamitalisti ja maailmancupin finaalivoittaja. Kyrklund valittiin peräti kahdeksan kertaa olympiakisoihin, joissa hän pääsi kilpailemaan kuudesti vuosina 1980–2008. Kolme kertaa Kyrklundin olympiakilpa päätyi aivan mitalin tuntumaan eli viidenteen sijaan.

 

Kyrklund sijoittui Matador II -hevosella viidenneksi Soulin olympiakisoissa 1988, saavutti MM-hopeaa Tukholmassa 1990 sekä voitti maailmancupin finaalin Pariisissa 1991. Kun omistajat myivät Matadorin, Kyrklund joutui nopeasti kouluttamaan uuden ratsun Barcelonan olympiakisoihin 1992. Viides sija kokemattomalla Edinburg-hevosella oli upea näyttö Kyrklundin koulutusosaamisesta.

Kilpailu-uran ohella Kyrklund on luonut arvostetun kansainvälisen uran kouluratsastusvalmentajana. Kyra Kyrklund on ensimmäinen hevosurheilulajien edustaja Suomen urheilun Hall of Famessa.

 

MARJO MATIKAINEN-KALLSTRÖM

synt. 3.2.1965

Maastohiihto

 

Marjo Matikainen-Kallström kuuluu harvalukuiseen joukkoon suomalaisurheilijoita, jotka ovat voittaneet henkilökohtaisessa kilpailussa sekä olympiakullan että maailmanmestaruuden.

 

Matikainen-Kallströmin kilpailu-ura aikuisten sarjassa kesti vain reilut viisi vuotta, mutta ehti tuottaa 11 arvokisamitalia. Uran huippu osui vuosiin 1987–1989, jolloin hän voitti kolme maailmanmestaruutta sekä olympiakultaa Calgaryssa 1988.

 

Lahden MM-kisoissa 1989 Matikainen-Kallström saavutti suomalaisittain ainutlaatuisella tavalla mitalin kaikista viidestä naisten hiihtolajista. Maastohiihdon maailmancupin kokonaiskilpailun hän voitti kolmella kaudella perättäin 1986–1988.

Marjo Matikainen-Kallström on valittu Vuoden urheilijaksi kolme kertaa, vuosina 1986, 1987 ja 1989.

edesmennyt:

OLLI MÄKI

(1936–2019)

Nyrkkeily

Olli Mäki voitti nyrkkeilyssä Euroopan mestaruuden sekä amatöörinä että ammattilaisena. Vuonna 1962 Mäki teki suomalaista nyrkkeilyhistoriaa ottelemalla höyhensarjan MM-tittelistä Helsingin Olympiastadionilla.

 

Vaikka MM-ottelu Olympiastadionilla Davey Moorea vastaan päättyi tappioon jo toisessa erässä, suurtapahtuman muisto elää. Muistoa on vahvistanut ottelusta kertova, vuonna 2016 valmistunut, elokuva Hymyilevä mies. Mäki esiintyi elokuvassa ja ehti myös nähdä uraansa ainutlaatuisella tavalla arvostaneen teoksen.

 

Amatööriuraansa Mäki ei päässyt koskaan huipentamaan olympiakisoissa. Ennen Rooman olympiakisoja 1960 hän kuului hallitsevana Euroopan mestarina sarjansa ehdottomiin kultamitalisuosikkeihin, mutta TUL:n seuran edustajana Mäkeä ei valittu Suomen joukkueeseen.

Vuoden urheilija -äänestyksessä Olli Mäki sijoittui parhaimmillaan kolmanneksi vuonna 1959. Hymyilevä mies -elokuva palkittiin Urheilugaalassa 2017 Urheilukulttuuriteko-palkinnolla.

SAMI ELOPURO

synt.22.11.1964

Squash

Sami Elopuro on mailapelien yksilölajien rankinglistoilla korkeimpaan sijoitukseen yltänyt suomalaisurheilija. Parhaimmillaan hän oli kuudentena squashin miesten maailmanlistalla vuosina 1992–1993.

Elopuro kuului Suomen joukkueeseen, joka voitti squashin MM-pronssia vuonna 1991. EM-tasolla hän oli voittamassa Suomelle joukkuekilpailun kolmea hopeaa ja kuutta pronssia vuosina 1986–1996.

Henkilökohtaisista saavutuksista Elopuron parhaimpia olivat neljä loppuottelupaikkaa squashin maailmankiertueen turnauksissa sekä MM-kisojen puolivälieräpaikat 1992 ja 1995. Vuoden 1992 MM-turnauksessa vasta tuleva mestari, lajilegenda Jansher Khan onnistui voittamaan Elopuron.

Kotimaan kenttiä Elopuro hallitsi vuosikymmenen ajan voittaen Suomen mestaruuden kahdeksan kertaa vuosina 1987–1995.

Unohtumattomia tähtihetkiä 11. tammikuuta!

Urheilugaala 2024

Helsingin jäähalli

Tutustu Ehdokkaisiin

Kuka pokkaa arvostetun Uno-pokaalin Urheilugaalan humussa tänä vuonna? Tutustu ehdokkaisiin ja heidän saavutuksiinsa!

Äänestä Sykähdyttävin Urheiluhetki

Mikä sinua on sykähdyttänyt urheilussa tänä vuonna? Vaikuta Urheilugaalan palkittaviin äänestämällä Sykähdyttävintä Urheiluhetkeä!

Tapahtumaa järjestämässä

Pääyhteistyökumppanit

Helsinki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Osuuspankki
Kultajousi

Oikeudenhaltijat

Yle
Olympiakomitea
Suomen Paralympiakomitea
Veikkaus

Liity ykkösketjuun!

Tilaa Urheilugaalan uutiskirje ja kuule urheilun ja liikunnan sykähdyttävimmät tarinat.