Osuuspankki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Helsinki
Kultajousi
Lippu.fi
Tagomo
Clear Channel
Picnic
Legal Gaming
Niemi
Creative Technology
Stopteltat
Red events
SHT-Tukku - Selja T.
Sponsor Insight
Sinebrychoff
Urheilutoimittajain liitto
Tahto
Kuntaliitto
Suomen Aktiivisin Työpaikka
Tesla

Urheilun juurilla: Eveliina Salonen löysi seurallisesta lajista vahvuutensa ja on nyt maailmanluokan kärkinimiä frisbeegolfissa

Eveliina Salonen, 24-vuotias frisbeegolftaituri, on noussut nopeasti lajin eturivin pelaajien joukkoon. Hänen frisbeegolfin taipaleensa alkoi vuonna 2012, ja siitä lähtien hän on kerännyt vaikuttavia voittoja kansainvälisillä kentillä. Nyt pääsemme kurkistamaan Eveliinan urheilun juurille.

Eveliina Salonen, frisbeegolfin nuori virtuoosi, on kuin tuulahdus raikkautta lajin kentillä. Vain 24-vuotiaana hän on jo vakiinnuttanut paikkansa lajin huipulla ja osoittanut uskomatonta taituruuttaan kiekkokentillä ympäri maailman. Salosen tarina ei ole pelkkä menestystarina vaan myös intohimoisen harrastuksen ja tinkimättömän omistautumisen kertomus. Kävellessään frisbeegolfkentille, hän kantaa mukanaan enemmän kuin vain kiekkoja – hän kuljettaa mukanaan unelmaa yltää lajin huipulle ja inspiroida muita seuraamaan perässään. Tervetuloa tutustumaan Eveliina Salosen tarinaan, jossa taituruus ja intohimo yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla.

Minkälaisena muistat omat ensimmäiset muistosi urheilun parissa?

"Lapsuudessa ensimmäinen vahva muisto on kolmivuotiaana aloittamastani motocross-harrastuksesta. Isäni ja serkkuni ajoivat, ja minäkin innostuin siitä valtavasti. Minulle sanottiin, että kun opin ajamaan polkupyörällä ilman apupyöriä, minulle hankitaan oma crossipyörä. No, siihen ei mennyt kauaa, kunnes sain oman pyöräni, ja siitä lähti sitten intohimo moottoriurheiluun.

Leikimme kaikenlaisia pihapelejä, jääkiekkoa ja jalkapalloa. Nämä olivat tärkeitä hetkiä, jotka kasvattivat rakkauttani urheiluun ja liikuntaan, sekä kilpailuhenkeäni. Pihapelit ja erilaiset lajit tarjosivat monipuolisia mahdollisuuksia liikkumiseen, ja ne ovat olleet olennainen osa lapsuuttani ja nuoruuttani."

Miten olet aloittanut oman lajisi?

"Aluksi en tiennyt lajista juuri mitään. Kaverini kanssa päätimme mennä Valkeakoskelle kokeilemaan jotakin uutta, ja päädyimme heittämään frisbeegolfia. En edes muista tarkalleen, mutta jollain tavalla se vain vei mukanaan huomaamattani. Pian olimme siellä joka päivä. Olen luonteeltani hyvin kilpailuhenkinen. Kilpaileminen ja voittaminen ovat minulle tärkeitä. Pikkuhiljaa siirryin pienemmistä kisoista kohti suurempia. Ensimmäisinä vuosina en edes ajatellut, että tästä voisi tulla päälaji tai jopa ammattiura."

Miksi juuri frisbeegolf? Mikä tekee lajista itsellesi kiehtovan?

"Ehkäpä frisbeegolfissa viehättää juuri se vapaus, kun saat itse päättää, milloin lähdet pelaamaan. Laji tarjoaa monipuolisuutta ja erilaisia ratoja, mikä tekee siitä kiehtovan. Siinä on jotain koukuttava, kun voit nähdä linjan, paikan, ja suunnitella heitton omassa päässäsi ja silmissäsi. Onnistuminen, tai jopa yritys, kutsuu yrittämään uudelleen ja uudelleen.

Frisbeegolfilla on vahva yhteisöllisyys. Lajin parissa on mukavaa viettää aikaa samanhenkisten ihmisten kanssa. Erityisesti viimevuosina, kun koronavirus rajoitti muita urheiluharrastuksia, frisbeegolf tarjosi mahdollisuuden jatkaa pelaamista. Huomasimme yhteisön kasvavan, ja on ollut hienoa nähdä lajin suosion lisääntyvän."

 

Onko sinulla ollut mentoria tai esikuvaa, joka on vaikuttanut merkittävästi uraasi ja miten?

”Paul McBethilla on huikea meriittilista maailmanmestaruuksien suhteen. Hän on kuusinkertainen lajin maailmanmestari. Muistan hyvin vuoden 2015, kun olin nuorempi, ja silloin McBeth oli jo kova kilpailija. On vaikuttavaa nähdä, miten hän jatkaa kilpailemista ja osallistuu edelleen lukuisiin kilpailuihin. Se, että hän löytää aikaa rentoutua ja nauttia vapaa-ajastaan kisojen välillä, osoittaa paloa lajia kohtaan. Henkilökohtaisesti aloittaessani frisbeegolfin harrastamisen, katsoin paljon McBethin pelejä ja hänestä tuli minulle jonkinlainen idoli. On hienoa nähdä, miten hän on säilyttänyt paikkansa lajin huipulla ja edelleen innoittaa uusia pelaajia, kuten minua, jatkamaan kehittymistä frisbeegolffissa. Nykyään hän on hyvä kaverini, mikä sekin on mahtavaa. ”

Kuka tai ketkä ovat tukeneet urasi alkuaikoina?

”Perheeni on ollut korvaamaton tuki urallani. Äitini ja isäni eivät ole ainoastaan kannustaneet minua kokeilemaan lajia, vaan he ovat olleet mukana tukemassa jokaista askelta matkallani. He ovat alkumetreiltä lähtien kustantaneet ja kuskannut minut paikkoihin, missä voin harjoitella ja kilpailla. Heidän tukensa ei ole rajoittunut vain käytännön asioihin. Perheeni on ollut henkisenä tukena, antanut voimaa vaikeina hetkinä ja juhlinut kanssani onnistumisia. He ovat olleet suurin voimavara frisbeegolfin parissa. Myös pikkusiskoni on osoittanut merkittävää tukea. Vaikka emme välttämättä jaa samaa harrastusta, olemme viime vuosina huomanneet olevamme entistä läheisempiä. Hänen henkinen tukensa on ollut korvaamatonta, ja yhdessä koettuja hetkiä ei voi mitata millään.”

 

Oletko kohdannut vastoinkäymisiä urasi aikana?

”Vuonna 2020 Euroopanmestaruuskisoissa kohtasin pelottavan esteen – puttikammon. Se heijasti pelaamiseeni kaksi ja puoli kautta, ja vaikutti vahvasti peliini. Kuitenkin, sitkeän harjoittelun ja henkisen valmistautumisen avulla pikkuhiljaa voitin puttikammon. Viime kausi osoitti, että valo alkaa loistaa tunnelin päässä. Puttikammo ei määrittele minua, vaan se on osa matkaani kohti parempaa pelaajaa."

Onko sinulla nuorempana ollut jotain tiettyä urheilulajia, jonka huipulle halusit päästä?

”Jos en olisi frisbeegolfammattilainen, valitsisin ammatikseni golfin pelaamisen. Olen pelannut golfia muutaman vuoden ajan, ja jos aikatauluni sallisi, haluaisin pelata sitä enemmän. Golf ja frisbeegolf ovat samankaltaisia lajeja, ja golfissa kiehtoo erityisesti sen hienostuneisuus ja haasteet. Frisbeegolf on aina ollut se ykköslaji, jota olen pitänyt ylitse muiden. Vaikka haaveeni ovat välillä suuntautuneet motocrossin tai jalkapallon ammattilaiseksi, urheilu on aina ollut minulle kaikkein tärkein asia. Tämä intohimo on syttynyt jo varhain elämässäni ja kasvanut suureksi osaksi minua."

 

Salonen on voittanut urallaan jo 114 virallisesta kilpailusta 50, ja ollut parhaimmillaan maailman rankingin 3. Voitot ulottuvat maailmanlaajuisesti, ja Euroopan mestaruuden lisäksi Salonen on voittanut neljä suomenmestaruutta.

Mitä menestyksen taustalla oikein piilee?

"Menestykseni taustalla on monia tekijöitä, kuten kilpailuhenkisyys, jatkuva kehittyminen, intensiivinen harjoittelu ja kyky sopeutua eri tilanteisiin. Jokainen kilpailu on oppimismahdollisuus, ja tasapaino eri tekijöiden välillä on avain menestykseen. Nautinto kilpailusta ja kyky oppia virheistä ovat olleet keskeisiä tekijöitä voittojeni taustalla.”

 

Miten itse tykkäät urheilusi ulkopuolella liikkua ja rentoutua?

”Elämäni on vahvasti kietoutunut urheilun ympärille, ja rakkaus siihen näkyy monipuolisissa harrastuksissani. Osallistun padel-kisoihin, sekä säännöllinen crossfit-harjoittelu  ovat konkreettisia ilmaisuja intohimostani urheiluun. Vaikka aktiivisuuteni on korkea, pyrin tasapainottamaan urheilua lepopäivillä ja nauttimaan myös yhteisistä hetkistä perheen, ystävien ja läheisten kanssa. Elän urheilusta nauttien, mutta tiedostan myös tarpeen kuunnella kehoani ja antaa sille riittävää lepoa.”

Kerro loppuun jotakin, mitä muut eivät sinusta välttämättä tiedä!

”Matkustaminen on ollut iso osa urheiluani, erityisesti aloittaessani matkustelun yksin jo nuorena. Ensimmäinen matkani Jenkkeihin oli 17-vuotiaana, jolloin englannin kielen taitoni oli vielä heikko. Alkuun en osannut yksin käydä kysymässä edes moneltako aamupala alkaa englanniksi. Koulussa englanti ei sujunut parhaiten, mutta matkustamisen myötä kielitaitoni on kehittynyt huomattavasti. Nykyään puhun englantia sujuvasti ja selviydyn arkipäivän tilanteista vaivatta. Matkustaminen on selvästi avannut mahdollisuuksia oppia ja kasvaa henkilökohtaisesti, ja olen iloinen siitä, miten kokemukset ovat vahvistaneet kielitaitoani ja itseluottamustani.”

 

Salonen heittää haasteen liittyen frisbeegolfaajan tärkeään taitoon, puttaamiseen! Salosen haaste julkaistaan keskiviikkona 27.12., joten ota Urheilugaalan sosiaalisen median kanavat haltuun ja pysy kuulolla! Osallistu koko kansan haasteeseen Instagramissa tai Facebookissa ja tägää @urheilugaala. Haasteeseen on aikaa osallistua viikon ajan ja osallistujien kesken arvotaan katsomolippuja 11. tammikuuta juhlittavaan Urheilugaalaan

 

Unohtumattomia tähtihetkiä 11. tammikuuta!

Urheilugaala 2024

Helsingin jäähalli

Tutustu Ehdokkaisiin

Kuka pokkaa arvostetun Uno-pokaalin Urheilugaalan humussa tänä vuonna? Tutustu ehdokkaisiin ja heidän saavutuksiinsa!

Äänestä Sykähdyttävin Urheiluhetki

Mikä sinua on sykähdyttänyt urheilussa tänä vuonna? Vaikuta Urheilugaalan palkittaviin äänestämällä Sykähdyttävintä Urheiluhetkeä!

Tapahtumaa järjestämässä

Pääyhteistyökumppanit

Helsinki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Osuuspankki
Kultajousi

Oikeudenhaltijat

Yle
Olympiakomitea
Suomen Paralympiakomitea
Veikkaus

Liity ykkösketjuun!

Tilaa Urheilugaalan uutiskirje ja kuule urheilun ja liikunnan sykähdyttävimmät tarinat.