Osuuspankki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Helsinki
Kultajousi
Lippu.fi
Tagomo
Clear Channel
Picnic
Legal Gaming
Niemi
Creative Technology
Stopteltat
Red events
SHT-Tukku - Selja T.
Sponsor Insight
Sinebrychoff
Urheilutoimittajain liitto
Tahto
Kuntaliitto
Suomen Aktiivisin Työpaikka
Tesla

Tiukka ote arvomaailmaan, rento ote rinteessä: esikuva Enni Rukajärvi

Helmikuussa käytäviin talviolympialaisiin valmistautuva Enni Rukajärvi tunnetaan vahvoista arvoistaan, nöyrästä olemuksesta ja aitoudesta.

Teksti: Ellinora Pelamo & Annika Uusikari Kuva: Annika Uusikari

Helmikuussa käytäviin talviolympialaisiin valmistautuva Enni Rukajärvi tunnetaan vahvoista arvoistaan, nöyrästä olemuksesta ja aitoudesta. Vuoden esikuvaksi palkittu kuusamolainen katsoo maailmaa ja lautailua vahvan arvomaailman lävitse.

 

”Sellainen, joka omalla esimerkillä rohkaisee tekemään omia valintoja ja olemaan oma itsensä.”

Sellainen esikuva lumilautailija Enni Rukajärvi, 27, haluaa olla – ja onkin. Vuoden 2017 Urheilugaalassa esikuva-palkinnon saanut Rukajärvi kertoo tunnustuksen olevan merkittävä asia ja todistavan, että on tehnyt jotain oikein.

”Ammattiurheilu voi olla tosi itsekästä toimintaa ja se on välillä häirinnyt minua. Haluan omalla julkisuudella tuoda mahdollisimman paljon hyviä asioita esille.”

Helmikuussa käytäviin talviolympialaisiin valmistautuva Rukajärvi ei kuitenkaan ota esikuvana olemisesta paineita.

”Keskityn vaan laskemiseen, enkä oikeastaan mieti sitä. Pyrin aina muutenkin käyttäytymään hyvin, mutta tunnustuksen saatua kiinnitän siihen ehkä vähän enemmän huomiota.”

Rukajärvellä on myös vahvat arvot, joiden pohjalta hän tekee päätöksiä. Pääsponsorina ollut energiajuomayhtiö sai vaihtua kotimaiseen kauratuotteita valmistavaan yritykseen.  

Myös ympäristön puolestapuhujana Rukajärvi yrittää tehdä mahdollisimman paljon hyviä valintoja.

”Joudun reissaamaan paljon, mikä ei ole kovin ympäristöystävällistä. Yritän muilla asioida kompensoida sitä ja tuoda asioita julki.”

Rukajärvi pitää myös tiukkaa arvomaailmaa yllä lautaillessa. Klassinen laskija haluaa oppia asiat tietyssä järjestyksessä ja perinteisellä tyylillä eikä ottaa niin sanotusti oikotietä onneen.

 

Tukea juniorilaskijoille

Rukajärvi tunnetaan myös nuorten laskijoiden tukijana. Hän on muun muassa lahjoittanut palkintorahojaan ja vanhoja lumilautojaan juonirilaskijoille. Rukajärven mukaan juniorivaiheessa on vaikeampi saada tukijoita, koska kukaan ei tunne. Hän haluaakin tehdä junioriurheilun eteen mahdollisimman paljon.

”Olisihan se hienoa, että saisimme mahdollisimman paljon juniorilaskijoita maailmalle.”

Rukajärvi näkeekin lumilautailun tulevaisuuden mielenkiintoisena. Hän veikkaakin, että tulevaisuus tulee olemaan hieman eri näköinen, vaikkakin positiivinen. Isoista arvokisoista on tullut niin iso juttu, että kisalaskemisessa moni lautailija treenaa vain niihin. Isot arvokisat ovat tulleet monelle lautailijalle tavoitteeksi pienellä aikaa.

”Tämä on silleen aika uusi laji ja lyhyellä aikavälillä arvokisoista on tullut niin iso juttu näissä piireissä, että moni treenaa vain niitä varten.”

Lumilautailijat tunnetaan rennosta kulttuurista, johon liittyy myös vapaampi lautailu ja vahva videointikulttuuri. Rukajärvi pohtii ja harmitteleekin, että tulevaisuudessa kisalaskijat ja muut lautailijat saattavat erottua vielä karkeammin toisistaan.  

Vaikka Rukajärvi on vankka ammattilainen lautailussa ja esikuva urheilijana, haluaa hän pitää tiukasti kiinni lumilautailijalle omimmista arvoista.

”Haluan pitää rennon meiningin yllä ja säilyttää pilkkeen silmäkulmassa.”

Kommentointi

Voidaksesi kommentoida artikkelia, kirjaudu sisään palveluun. Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia, rekisteröidy.

Unohtumattomia tähtihetkiä 11. tammikuuta!

Urheilugaala 2024

Helsingin jäähalli

Tutustu Ehdokkaisiin

Kuka pokkaa arvostetun Uno-pokaalin Urheilugaalan humussa tänä vuonna? Tutustu ehdokkaisiin ja heidän saavutuksiinsa!

Äänestä Sykähdyttävin Urheiluhetki

Mikä sinua on sykähdyttänyt urheilussa tänä vuonna? Vaikuta Urheilugaalan palkittaviin äänestämällä Sykähdyttävintä Urheiluhetkeä!

Tapahtumaa järjestämässä

Pääyhteistyökumppanit

Helsinki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Osuuspankki
Kultajousi

Oikeudenhaltijat

Yle
Olympiakomitea
Suomen Paralympiakomitea
Veikkaus

Liity ykkösketjuun!

Tilaa Urheilugaalan uutiskirje ja kuule urheilun ja liikunnan sykähdyttävimmät tarinat.