Osuuspankki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Helsinki
Kultajousi
Lippu.fi
Tagomo
Clear Channel
Picnic
Legal Gaming
Niemi
Creative Technology
Stopteltat
Red events
SHT-Tukku - Selja T.
Sponsor Insight
Sinebrychoff
Urheilutoimittajain liitto
Tahto
Kuntaliitto
Suomen Aktiivisin Työpaikka
Tesla

Aikuisurheilu — mitaleita, menestystä ja yhdessäoloa

Suomea voidaan kutsua Euroopan mahtimaaksi aikuisurheilussa monestakin syystä.

Teksti: Ellinora Pelamo & Annika Uusikari Kuvat: © Maria Mecklin ja Minna Haka-Risku

 

Suomea voidaan kutsua Euroopan mahtimaaksi aikuisurheilussa monestakin syystä. Sen todisti heinä-elokuun taitteessa Tanskassa pidetyt EM-kilpailut, joista Suomi kahmi itselleen peräti 118 mitalia: 36 kultaa, 40 hopeaa ja 42 pronssia. Suomi on aikuisurheilussa Euroopan kolmanneksi paras.

 

Suomen joukkueessa oli 169 urheilijaa. Yksi heistä oli 40-vuotias kestävyysjuoksija Minna Haka-Risku. Hän kuvailee ensimmäistä kisakokemustaan huippu-urheilun tasoiseksi.

”Vaikka tunnelma oli rento, siellä jokainen oli tosissaan. Urheilijat miettivät ruokansa tarkkaan, lepäsivät minkä pystyivät ja antoivat kisasuorituksessa kaikkensa.”

Haka-Risku harjoitteli nuorempana huippu-urheilutasolla. Aikuisurheilun hän aloitti parinkymmenen vuoden tauon jälkeen, sillä kaipasi omaa aikaa toisen lapsen synnyttyä. Vahva kilpailuvietti löytyi jälleen, joten hän päätti osallistua arvokisoihin.

Haka-Risku muistuttaa, ettei nuoruuden harrastuneisuudella ole merkitystä. Lajin voi aloittaa koska vain ja toisinaan se on myös valttikortti, jos taustaa ei ole.

”Ne jotka aloittavat ilman urheilutaustaa, eivät omaa valmiiksi mitään urheilun aiheuttamia rasitusvammoja. Se on monelle etu ja menestyksen avain.”

Perheellinen ja työssäkäyvä Haka-Risku ei anna kiireisen arjen estää harrastamista.

”Se on vain priorisointi kysymys. Silloin kun lapsilla on treenit, niin minulla on aikaa mennä lenkille.”

 

Eläkkeellä maailmanmestariksi

Tanskassa pidettyihin EM-kisoihin osallistui myös 86-vuotias Åke Lund. Moninkertainen EM- ja MM-mestari palasi kisoista hieman pettyneenä, sillä niistä ei tullut edellisvuoden kaltaista menestystä.

”Tänä vuonna sain yhden EM-kultamitalin. Viime vuonna Australian MM-kisoissa sain neljä kultamitalia: korkeus-, pituus-, ja seiväshyppy sekä 80 metrin aidat. Samana vuonna EM-kilpailuista sain vielä 4 kultamitalia.”

Lundilla ei ole aiempaa kilpaurheilutaustaa. Hän hurahti aikoinaan aikuisurheilun pariin ystävien kautta.

”Lihoin parikymmentä kiloa muutettuani nuorena poikana Helsinkiin. Työkaverini yllyttivät minut osallistumaan suunnistuskilpailuihin ja siitä sitten ajauduinkin yleisurheiluun. Urheilu alkoi tuntua mukavalta ja menestystä alkoi tulla, kun olo keveni ja kunto koheni.”

Ystävät myös motivoivat moninkertaista arvokisavoittajaa. Kaveriporukka harjoittelee kahtena iltana viikossa ja niistä pidetään kiinni.

”Ei siinä liian usein tule harjoiteltua”, tokaisee Lund.

 

Aikuisurheilu ei vaadi välttämättä menestystä

Haka-Riskun mukaan monet ottavat liian kovia paineita liikuntaharrastuksen aloittamisesta aikuisiällä. Harrastaa voi pelkästä liikkumisen ilosta ja kisoihin voi osallistua vain haastamaan itseään.

”Liikunta on loistavaa vastapainoa työlle ja perhe-elämälle: kovassa treenissä en voi keskittyä muuhun kuin itseeni ja treeniin”, hän rohkaisee.

Myös Lund kannustaa aikuisurheilemaan ja sen aloittaminenkin on hänen mielestä helppoa. Harjoituksissa on mukava nähdä kavereita, joiden kanssa ollaan yhteyksissä myös harjoitusten ulkopuolella.

Haka-Risku nostaa myös sosiaalisen puolen esiin. Kiireisen arjen lomassa ystäviä tulee nähtyä niin harjoituksissa kuin kisoissakin.

”Siinähän ne kuulumiset tulee vaihdettua lenkin lomassa.”

Lue lisää Tanskan EM-kisoista ja aikuisurheilusta Suomen Aikuisurheiluliiton kotisivuilta.

Kommentointi

Voidaksesi kommentoida artikkelia, kirjaudu sisään palveluun. Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia, rekisteröidy.

Unohtumattomia tähtihetkiä 11. tammikuuta!

Urheilugaala 2024

Helsingin jäähalli

Tutustu Ehdokkaisiin

Kuka pokkaa arvostetun Uno-pokaalin Urheilugaalan humussa tänä vuonna? Tutustu ehdokkaisiin ja heidän saavutuksiinsa!

Äänestä Sykähdyttävin Urheiluhetki

Mikä sinua on sykähdyttänyt urheilussa tänä vuonna? Vaikuta Urheilugaalan palkittaviin äänestämällä Sykähdyttävintä Urheiluhetkeä!

Tapahtumaa järjestämässä

Pääyhteistyökumppanit

Helsinki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Osuuspankki
Kultajousi

Oikeudenhaltijat

Yle
Olympiakomitea
Suomen Paralympiakomitea
Veikkaus

Liity ykkösketjuun!

Tilaa Urheilugaalan uutiskirje ja kuule urheilun ja liikunnan sykähdyttävimmät tarinat.