Osuuspankki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Helsinki
Kultajousi
Lippu.fi
Tagomo
Clear Channel
Picnic
Legal Gaming
Niemi
Creative Technology
Stopteltat
Red events
SHT-Tukku - Selja T.
Sponsor Insight
Sinebrychoff
Urheilutoimittajain liitto
Tahto
Kuntaliitto
Suomen Aktiivisin Työpaikka
Tesla
Aki Hintsa - Urheilugaala UG2017 - Taustavoima voittaja

Voittaja

Urheilugaala UG2017 - Taustavoima

Aki Hintsa

Urheilugaala haluaa kunnioittaa urheilulääkäri Aki Hintsan elämäntyötä yhden maailman vaativimman urheilulajin taustalla ja neljän Formula 1 -sarjan maailmanmestarin lääkärinä ja valmentajana palkitsemalla hänen kehittämänsä hyvinvointifilosofian työn jatkajat.

Urheilun taustavoima -erikoispalkinto luovutetaan Hintsan perustamalle Hintsa Performancelle, joka tarjoaa Hintsan metodeja huippu-urheilijoiden ohella myös huippujohtajille.

Hintsa Performance

Viime marraskuussa syöpään menehtynyt traumatologiaan ja ortopediaan erikoistunut urheilulääkäri Aki Hintsa kehitti kansainvälisestikin tunnetun hyvinvointifilosofiansa Hintsa Performancen hyödyntäen Formula 1:n MM-sarjaa laboratorionaan. Yhteistyö formulamaailman kanssa alkoi jo 1998, kun Mika Häkkinen palkkasi Hintsan henkilökohtaiseksi lääkärikseen ja valmentajakseen. Sen jälkeen hänen apuunsa ovat luottaneet myös kolme muuta F1-maailmanmestaria Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton ja Sebastian Vettel.

Hintsan pohdinta oman hyvinvointimallin kehittämisestä alkoi jo ennen formula-aikaa lähetystyölääkärinä Afrikan sydämessä Etiopiassa, missä hän tutustui juoksijatähti Haile Gebrselassieen. Hintsa näki vierestä, miten yksi maailman kaikkien aikojen kovimmista kestävyysjuoksija rakensi arkeensa kurinalaisen harjoittelun, liikemiehen työn ja perhe-elämän välille harmonisen tasapainon. Suomalaislääkäriin teki erityisesti vaikutuksen Gebrselassien sitoutuminen, energia ja onnellisuus.

Häkkisessä Hintsa kohtasi samanlaisen täydellisyydentavoittelijan, vaikka formuloiden pariin tullessaan hän tunnusti, että ei pitänyt lajia edes urheiluna. Pian käsitys muuttui päinvastaiseksi. Hän ymmärsi nopeasti, kuinka vaativaa on jatkuva matkustaminen ympäri maapalloa eri aikavyöhykkeisiin, sääolosuhteisiin ja ruokakulttuureihin ja kyetä samanaikaisesti toistuviin huippusuorituksiin fyysisessä ja henkisessä paineessa. Itse kisa oli vain pieni osa kokonaisuutta, jossa kaiken oli toimittava sveitsiläisen kellon tarkkuudella. Häkkinen hyödynsi Hintsan oppeja voittaessaan kaksi peräkkäistä maailmanmestaruutta 1998 ja 1999.

Hintsa kutsui työmaataan formulalaboratorioksi, missä hän kehitti kuuteen osa-alueeseen jaetun hyvinvointimallin. Kokonaisuus koostuu yleisestä terveydestä, biomekaniikasta eli kehon ja sen tukirakenteiden toiminnasta, palautumisesta, ravinnosta, fyysisestä aktiivisuudesta ja henkisestä energiasta. Kaiken keskellä on ydin eli ihmisen minuus ja henkinen profiili.

Hintsa tähdensi, että hyvinvoinnissa voi saada aikaan suuria muutoksia pienillä elämäntapojen parannuksilla. Hyvinvoinnin kehittyessä suorituskyky paranee ikään kuin itsestään. Hintsan hyvinvointimalli perustuu vahvasti tieteelliseen tutkimukseen. Hänen mukaansa ilman formuloita moni asia olisi vain teoriaa. Nyt metodeja on testattu yhdessä maailman rajuimmista ja henkisesti vaativimmista urheilulajeista.

Hintsan mukaan Formula 1 on paras silta huippu-urheilusta liike-elämään ja politiikkaan. Menestyäkseen pitää sietää jatkuvaa aikaerorasitusta sekä ulkopuolisia odotuksia ja paineita.

Aki Hintsa: ”Ihminen on arvokas omana itsenään, kunhan vain löytää oman itsensä.”

Unohtumattomia tähtihetkiä tammikuussa!

Urheilugaala

Tutustu Ehdokkaisiin

Kuka pokkaa arvostetun Uno-pokaalin Urheilugaalan humussa tänä vuonna? Tutustu ehdokkaisiin ja heidän saavutuksiinsa!

Äänestä Sykähdyttävin Urheiluhetki

Mikä sinua on sykähdyttänyt urheilussa tänä vuonna? Vaikuta Urheilugaalan palkittaviin äänestämällä Sykähdyttävintä Urheiluhetkeä!

Tapahtumaa järjestämässä

Pääyhteistyökumppanit

Helsinki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Osuuspankki
Kultajousi

Oikeudenhaltijat

Yle
Olympiakomitea
Suomen Paralympiakomitea
Veikkaus

Liity ykkösketjuun!

Tilaa Urheilugaalan uutiskirje ja kuule urheilun ja liikunnan sykähdyttävimmät tarinat.