Osuuspankki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Helsinki
Kultajousi
Lippu.fi
Tagomo
Clear Channel
Picnic
Legal Gaming
Niemi
Creative Technology
Stopteltat
Red events
SHT-Tukku - Selja T.
Sponsor Insight
Sinebrychoff
Urheilutoimittajain liitto
Tahto
Kuntaliitto
Suomen Aktiivisin Työpaikka
Tesla
Jari Mönkkönen ja Sanna Mönkkönen - Urheilugaala UG2018 - Voittajat voittaja

Voittaja

Urheilugaala UG2018 - Voittajat

Jari Mönkkönen ja Sanna Mönkkönen

Esikuva

Suomen Urheilugaalan erikoispalkinto

Jari Mönkkönen (s. 10.5.1974) ja Sanna Mönkkönen (os. Vuori, s. 9.12.1974)

Suomen Urheilugaala haluaa kunnioittaa Mönkkösten huippu-urheiluperhettä esimerkillisestä sinnikkyydestä Jari Mönkkösen vakavan neliraajahalvaantumisen jälkeen. Urheilugaalan Esikuva-erikoispalkinto ja Suomen Urheiluopistosäätiön 10 000 euron stipendi luovutetaan Jari ja Sanna Mönkköselle tueksi ja kannustukseksi työhön ja arkeen.

Jari Mönkkönen oli huippu-urheilijana taistelija ja tiennäyttäjä, joka palautti yhdessä Jani Tanskasen kanssa uskon suomalaisen telinevoimistelun kansainväliseen menestykseen. Mönkkösen 1998 voittama rekin EM-hopea oli ensimmäinen EM-mitali Suomelle 25 vuoden tauon jälkeen. Vuonna 2001 hän teki jälleen historiaa voittamalla ensimmäisenä suomalaisena maailmancupin osakilpailun. Kansainvälisen menestyksen ohella Jari Mönkkösen palkintokaappia koristaa 30 SM-kultaa vuosilta 1991-2006.

Sanna Mönkkönen (os. Vuori) nousi hänkin telinevoimistelussa jo juniorina SM-kisojen palkintopallille. Näytösvoimistelun Euroopan mestaruutta hän juhli Suomen Taitovoimisteluklubin joukkueessa 1993. Lajinvaihto aerobiciin toi 1999 MM-joukkuepronssia.

Jyväskyläläisen Jarin ja helsinkiläisen Sannan tiet kohtasivat voimistelusaleilla jo teini-iässä 1980-luvun lopussa. Kummankin edustaessa Suomea 1994 telinevoimistelun MM-kisoissa Australian Brisbanessa he olivat seurustelleet jo pari vuotta. Häitä vietettiin vuonna 2000.

Perheen toimeentulon turvaamiseksi Jari aloitti jo aktiivivuosinaan paloesimiesopinnot ja Sanna kouluttautui viestinnän ammattilaiseksi. Rinnalla ovat kummallakin olleet myös valmennus- ja liikunnanohjaustyöt. Pariskunta perusti kolme vuotta sitten yhteisen Volttimedia-yrityksen, jonka työtä he jatkavat Jarin vakavasta loukkaantumisesta huolimatta.

Jari Mönkkönen on kehittänyt oman kehonhallintaa, liikkuvuutta, taitoa ja voimaa kehittävän oheisharjoitteluohjelman ”Game of Skills”. Hän on tehnyt GOS-harjoitteluohjelmia mm. alppihiihtomaajoukkueelle ja jääkiekkoilijoille.

Jari Mönkkönen on esiintynyt onnettomuutensa jälkeen julkisuudessa haluten antaa uskoa vakavia vastoinkäymisiä kohdanneille ihmisille ja perheille etenkin liikunnan ja urheilun maailmassa. Hän sai teho-osastolla maatessaan idean trampoliinin SM-kisakiertueen järjestämisestä tavoitteena tietoisuuden edistäminen turvallisesta hyppimisestä pihatrampoliineilla ja sisäaktiviteettipuistoissa. Kiertue toteutuu jo ensi kesänä.

Jari on jakanut auliisti kiitosta saamastaan avusta ja tuesta hoitohenkilöstölle, läheisilleen ja lukuisille muille ihmisille ja yhteisöille. Sisukas kamppailu palkittiin viime vuoden lopulla, kun Jari pääsi yli vuoden jatkuneen kuntoutuksen jälkeen takaisin perheensä pariin. Erityisen tärkeässä roolissa on ollut Sanna-vaimon sekä lasten Moonan, Rasmuksen ja Miisan ohella takavuosien kilpakumppani Jani Tanskanen. Arvokkaita tukijoita ovat olleet myös entinen esimies Arto Latvala Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta sekä oma äiti ja appivanhemmat.

Sanna Mönkkönen: ”Haluan kulkea Jarin pyörätuolin rinnalla niin, että minusta huokuu arvostukseni miestäni kohtaan.”

Unohtumattomia tähtihetkiä 11. tammikuuta!

Urheilugaala 2024

Helsingin jäähalli

Tutustu Ehdokkaisiin

Kuka pokkaa arvostetun Uno-pokaalin Urheilugaalan humussa tänä vuonna? Tutustu ehdokkaisiin ja heidän saavutuksiinsa!

Äänestä Sykähdyttävin Urheiluhetki

Mikä sinua on sykähdyttänyt urheilussa tänä vuonna? Vaikuta Urheilugaalan palkittaviin äänestämällä Sykähdyttävintä Urheiluhetkeä!

Tapahtumaa järjestämässä

Pääyhteistyökumppanit

Helsinki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Osuuspankki
Kultajousi

Oikeudenhaltijat

Yle
Olympiakomitea
Suomen Paralympiakomitea
Veikkaus

Liity ykkösketjuun!

Tilaa Urheilugaalan uutiskirje ja kuule urheilun ja liikunnan sykähdyttävimmät tarinat.