Osuuspankki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Helsinki
Kultajousi
Lippu.fi
Tagomo
Clear Channel
Picnic
Legal Gaming
Niemi
Creative Technology
Stopteltat
Red events
SHT-Tukku - Selja T.
Sponsor Insight
Sinebrychoff
Urheilutoimittajain liitto
Tahto
Kuntaliitto
Suomen Aktiivisin Työpaikka
Tesla

Urheilugaalassa juhlistettiin Lauri Markkasta ja suomalaista tennistä - gaala keräsi miljoonayleisön

Koripalloilija Lauri Markkasen aamu Utahissa valkeni eilen torstaina hieman toisella tavoin kuin mitä normaalisti.

Urheilutoimittajain Liiton Vuoden urheilija – äänestyksen voittanut Markkanen sai nimittäin oman Unonsa ja valinnasta kertovan viestikapulansa suoraan nykyiseen kotikaupunkiinsa.

”Aamu alkoi nyt vähän eri tavalla kuin normaalisti, mutta heti tärkeimmät alta pois. Kiitos iskä ja äiti ja isoveljet Eero ja Miikka siitä uskomattomasta tuesta, mitä olen aina saanut. Mutta samalla myös kiitos siitä kilpailuhengestä, joka on puskenut minua urallani eteenpäin.”

Markkasen meriiteiksi voi mainita muun muassa loistavan viime kauden NBA:ssa, joka huipentui hänen valintaansa liigan tähdistöpeliin ja pääsipä Markkanen lopulta tähdistöottelun avauskokoonpanoonkin.

”Palkinto merkitsee minulle todella paljon ja olen aina pyrkinyt näyttämään tietä ja samalla esimerkkiä kaikille”, totesi Markkanen Utahista.

Lauri Markkanen sai Vuoden urheilija -äänestyksessä 1 998 pistettä ja keräsi ykkössijoja 126. Kärjessä Markkasen takana olivat   seiväshypyn MM-kolmonen ja EM-hallimestari Wilma Murto 1 879 pisteellä (48 ykkössijaa) ja ralliautoilun kaksinkertainen maailmanmestari Kalle Rovanperä 1 645 pisteellä (29 ykkössijaa). Koko äänestyslistan löydät täältä.

Siinä missä Markkanen valittiin ensimmäisenä koripalloilijana Vuoden urheilijaksi, niin Saga Vanninen voitti jo kolmannen kerran perättäin Vuoden nuoren urheilijan tittelin.

”Ensi vuonna olen sitten tähän jo yli-ikäinen, joten tämä jää tätä sarjaa viimeiseksi”, naurahti Vanninen, joka tähyää luonnollisesti jatkossa suureen menestykseen myös aikuisten 7-otteluissa.

Vuoden Sykähdyttävimmäksi Urheiluhetkeksi suomalaiset valitsivat puolestaan jo toistamiseen peräjälkeen seiväshyppääjä Wilma Murron. Murron, joka sykähdytti suomalaiset palauttamalla maan yleisurheilun MM-mitalikantaan tuomalla Budapestista pronssimitalin.

”Pariisia ylemmäs on vaikea mitään tavoitetta alkaneelle vuodelle tavoitetta laittaa. Olympiavuonna venymisiä tapahtuu noin yleisesti ja mitaleille tullaan tarvitsemaan 495 jopa 500. Sanoisin, että hyvänä päivänä nuo korkeudet eivät ole minulle mahdottomuuksia”, sanaili Murto olympiamitalimahdollisuuksistaan.

Gaala-illan suurmenestyjiin kuului myös suomalainen tennis. Valittiinhan tenniksen Suomen Davis Cup -maajoukkue sekä Esikuvaksi että Vuoden joukkueeksi.

Kuin yhdestä puusta sekä paikalla gaalassa olleet kapteeni Jarkko Nieminen että pelaaja Patrick Kaukovalta kiittivät koko tiimiä ja sen henkeä.

”Meillä on arvostus toisiamme kohtaan, arvostus lajia ja arvostus omaa tekemistämme kohtaan. Lisäksi olemme muuten olleet hyviä kavereita kaikki jo keskenämme ennen tätä kaikkea menestystä”, kertoi Kaukovalta.

Kysyttäessä hän myös analysoi heidän oman esikuvansa, Davis Cup-joukkueen kapteeni Jarkko Niemisen merkitystä.

”No, kaikkihan me olemme aina pitäneet Jarkkoa esikuvanamme. Ja siinä penkillä ollessaan hän tuo omalla tavallaan meille sekä rauhaa että myös tulta ja tappuraa”, pohdiskeli Kaukovalta Niemisen merkitystä joukkueelle.

Jarkko Nieminen oli ehdolla myös Vuoden valmentajaksi, mutta se titteli meni Saksan koripallon maailmanmestauuteen valmentaneelle Gordon Herbertille.

”Ehdottoman oikein meni valinta ja tuossa seurassa oli jo suunnaton kunnia pelkästään olla ehdolla”, mietti Nieminen.

Gordon Herbert puolestaan kertoi, että valinta Suomessa Suomen Vuoden valmentajaksi oli hänelle hyvin tärkeä meriitti.

”Kanadassa en ole asunut liki neljäänkymmeneen vuoteen. Kotini on Uudessakaupungissa ja tämä titteli on minulle hyvin erityinen”, sanaili Herbert, joka samalla sanoi, että uran huippukohdat ovat ajoittuneet viime vuosiin.

”Toki on ollut paljon kaikkea, mutta ovathan nämä Saksan maajoukkueen kanssa koetut hetket aivan ainutlaatuisia. Hyvin suurista asioista on kyse”, Herbert totesi.

Urheilugaalaillan aikana jaettiin myös ensimmäistä kertaa Vuoden Urheilumanageri-palkinto. Se luovutettiin postuumisti viime vuonna edesmenneelle, urheiluvaikuttaja Erkki Alajalle.Elämänura-palkinnolla muistettiin Carl-Olof Homénia ja Taustavoima-palkinnolla muistettiin niin ikään pitkän uran urheilun parissa tehnyttä Harri Syväsalmea.

”On tietenkin monia asioita, joita elämäni ja vuosien varrelta voisin nostaa esille, mutta nostan sen, minkä jo hyvin varhaisessa vaiheessa opin. Urheilussa tärkeimmät vipit eivät toden totta ole istumassa valkoisten pöytäliinojen äärillä, tärkein vippi jokaisessa urheilutapahtumassa on jokainen urheilija itse”, Syväsalmi päätti.

Onnistunut ilta ilahdutti luonnollisesti myös Urheilugaalan pääsihteeri Riia Martinojaa.

”Jokainen urheiluvuosi ja suomalainen urheilu on juhlansa ansainnut, ja tästä on hyvä aloitella jälleen erityistä urheiluvuotta. Meneillään oleva vuosi on olympiavuosi ja jos nyt vähääkään saisi ennustaa, niin emmeköhän me ensi vuonna juhli täällä jälleen myös olympiamitaleita”, Martinoja pohtii.

Urheilugaala tavoitti Ylen kanavissa 1,36 miljoonaa katsojaa.

Katso kaikki gaalassa palkitut tästä.

Unohtumattomia tähtihetkiä tammikuussa!

Urheilugaala

Tutustu Ehdokkaisiin

Kuka pokkaa arvostetun Uno-pokaalin Urheilugaalan humussa tänä vuonna? Tutustu ehdokkaisiin ja heidän saavutuksiinsa!

Äänestä Sykähdyttävin Urheiluhetki

Mikä sinua on sykähdyttänyt urheilussa tänä vuonna? Vaikuta Urheilugaalan palkittaviin äänestämällä Sykähdyttävintä Urheiluhetkeä!

Tapahtumaa järjestämässä

Pääyhteistyökumppanit

Helsinki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Osuuspankki
Kultajousi

Oikeudenhaltijat

Yle
Olympiakomitea
Suomen Paralympiakomitea
Veikkaus

Liity ykkösketjuun!

Tilaa Urheilugaalan uutiskirje ja kuule urheilun ja liikunnan sykähdyttävimmät tarinat.