Osuuspankki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Helsinki
Kultajousi
Lippu.fi
Tagomo
Clear Channel
Picnic
Legal Gaming
Niemi
Creative Technology
Stopteltat
Red events
SHT-Tukku - Selja T.
Sponsor Insight
Sinebrychoff
Urheilutoimittajain liitto
Tahto
Kuntaliitto
Suomen Aktiivisin Työpaikka
Tesla
Wilson Kipketer - Urheilugaala UG2016 - Urheilun hyväntekijä (Wärtsilä) voittaja

Voittaja

Urheilugaala UG2016 - Urheilun hyväntekijä (Wärtsilä)

Wilson Kipketer

Urheilun hyväntekijä –erikoispalkinnon saaja 2016 on kenialaissyntyinen tanskalainen Wilson Kipketer, joka tunnetaan 800 metrin juoksun moninkertaisena maailmanmestarina ja maailmanennätysmiehenä. Kipketer on toiminut urheilu-uransa päättymisen jälkeen vuodesta 2005 monacolaisessa Peace and Sport –säätiössä. Hän kuuluu säätiön hallitukseen ja toimii säätiössä Champion for Peace –nimikkeellä rauhan edistäjänä. Kipketer on myös perustanut omaa nimeään kantavan säätiön parantamaan katulasten asemaa synnyinmaansa Kenian pääkaupungissa Nairobissa.

Sisäratojen ME vuodelta 1997 yhä voimassa

Wilson Kipketer voitti urallaan yhdeksän 800 metrin juoksun arvokisamitalia. Maailmanmestaruuteen hän juoksi kolme kertaa peräkkäin Göteborgissa 1995, Ateenassa 1997 ja Sevillassa 1999.Vuonna 1997 Kipketer paransi Sebastian Coen nimissä 16 vuotta ollutta matkan maailmanennätystä puolentoista kuukauden aikana kolmesti aikaan 1.41,11. Sittemmin vain Kenian David Rudisha on juossut nopeammin. Kipketerin aika on edelleen Euroopan ennätys.

Kipketer voitti huippuvuotenaan 1997 hallimaailmanmestaruuden Pariisissa yhä voimassa olevalla ME-ajalla 1.42,67 parannettuaan entistä maailmanennätystä jo alkuerässään. Vuonna 2000 hän paranteli hallikaudella 1 000 metrin ME-aikaa kahteen kertaan lukemiin 2.14,96, joka on niin ikään pysynyt tähän päivään saakka rikkoutumattomana. Sydneyn olympiafinaalissa vuonna 2000 hän saavutti hopeaa ja otti vielä Ateenan olympialaisissa 2004 pronssia.

Opiskeluvaihdon kautta tanskalaiseksi

Kalenjin-heimoon kuuluva Kipketer on syntynyt pienessä Kapchemoyiwon kylässä Keniassa. Miehen passissa lukee syntymäajan kohdalla 12.12.1972, mutta edes tarkka syntymävuosi ei ole hänen tiedossaan. Kipketer on vapaasti suomeksi käännettynä ”verannalla syntynyt lapsi”.

Suomalaisille tuttu Pekka Vasalan Münchenin olympialaisten 1972 kultajuoksun kenialainen hopeamitalisti Kipchoge Keino järjesti lahjakkaan Kipketerin teini-iässä huippujuoksijoistaan tunnettuun St. Patrick’s High Schooliin. Vuonna 1990 Kipketer pääsi opiskelijavaihdolla Tanskaan Kööpenhaminan yliopistoon ja jäi sille tielle.

Kipketer edusti Tanskaa jo 1995 MM-kisoissa, mutta hän sai maan täyden kansalaisuuden vasta 1997, mikä esti osallistumisen vuotta aiemmin Atlantan olympialaisiin. Kipketer avioitui tanskalaisen tyttöystävänsä Pernillen kanssa vuonna 2000. Pariskunnalla on kaksi lasta.

Unohtumattomia tähtihetkiä 11. tammikuuta!

Urheilugaala 2024

Helsingin jäähalli

Tutustu Ehdokkaisiin

Kuka pokkaa arvostetun Uno-pokaalin Urheilugaalan humussa tänä vuonna? Tutustu ehdokkaisiin ja heidän saavutuksiinsa!

Äänestä Sykähdyttävin Urheiluhetki

Mikä sinua on sykähdyttänyt urheilussa tänä vuonna? Vaikuta Urheilugaalan palkittaviin äänestämällä Sykähdyttävintä Urheiluhetkeä!

Tapahtumaa järjestämässä

Pääyhteistyökumppanit

Helsinki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Osuuspankki
Kultajousi

Oikeudenhaltijat

Yle
Olympiakomitea
Suomen Paralympiakomitea
Veikkaus

Liity ykkösketjuun!

Tilaa Urheilugaalan uutiskirje ja kuule urheilun ja liikunnan sykähdyttävimmät tarinat.