Osuuspankki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Helsinki
Kultajousi
Lippu.fi
Tagomo
Clear Channel
Picnic
Legal Gaming
Niemi
Creative Technology
Stopteltat
Red events
SHT-Tukku - Selja T.
Sponsor Insight
Sinebrychoff
Urheilutoimittajain liitto
Tahto
Kuntaliitto
Suomen Aktiivisin Työpaikka
Tesla
Suomen urheilun Hall of Fame - Urheilugaala UG2020 - Suomen urheilun Hall of Fame voittaja

Voittaja

Urheilugaala UG2020 - Suomen urheilun Hall of Fame

Suomen urheilun Hall of Fame

Samppa Lajunen (s. 23.4.1979)

Samppa Lajunen kilpaili ensimmäisessä yhdistetyn maailmancup-kilpailussaan vasta 16-vuotiaana. Kokonaiskilpailun hän voitti ensimmäisen kerran jo seuraavalla kaudella 1997.

MM-kisoista hän voitti kahdeksan mitalia 1997–2003 ja olympialaisissa Lajunen on yksi menestyksekkäimmistä urheilijoistamme 5 mitalilla, joista kaikki 3 kultaista tulivat Salt Lake Citystä 2002.

Jyväskyläläisen ura päättyi keväällä 2004 vain 24- vuotiaana. Hän on edelleen lajin ainoa urheilija, joka on voittanut samoissa olympiakisoissa kaksi henkilökohtaista kilpailua.

Matti Nykänen (1963–2019)

Matti Nykänen keräsi ensimmäisenä mäkihyppääjänä täyden sarjan arvokisavoittoja. Hän oli olympiavoittaja, maailmanmestari, lentomäen maailmanmestari sekä maailmancupin kokonaiskilpailun ja mäkiviikon voittaja.

Vuoden -81 nuorten maailmanmestaruudesta alkoi yhdeksän vuoden jakso, jonka aikana hän saavutti yhteensä 19 arvokisamitalia.

Nykänen on olympiahistorian menestynein mäkihyppääjä. Hän voitti Calgaryssa 1988 kaikki kolme mäkikilpailua, neljä vuotta aiemmin Sarajevossa Nykänen oli jo voittanut kultaa ja hopeaa.

Nykänen kuului viimeiseen perinteisen mäkihyppytyylin sukupolveen ennen v-tyylin läpimurtoa 1990-luvun alussa.

Matti Nykänen valittiin Vuoden urheilijaksi 1985 ja 1988.

Riikka Sallinen (ent. VÄLILÄ, o.s. NIEMINEN) (s. 12.6.1973)

Palloilulahjakkuus Riikka Sallinen oli voittamassa pronssia ja vei nimiinsä turnauksen pistetilaston naisten jääkiekon tullessa mukaan olympiakisoihin Naganossa 1998.

Hieno ura näytti päättyneen kevääseen 2003, mutta Sallinen teki paluun kaukaloihin kymmenen vuoden tauon jälkeen, kolmen lapsen äitinä. Uudella urallaan hän voitti kaksi MM-pronssia sekä olympiapronssin 2018. Ura huipentui MM-kotikisojen hopeamitaliin.

Vuonna 2007 Jääkiekkomuseo aateloi Sallisen Jääkiekkoleijoniksi. Kansainvälisen jääkiekkoliiton Hall of Fameen Sallinen valittiin vuonna 2009 ensimmäisenä naisena Pohjois-Amerikan ulkopuolelta.

Juha Väätäinen (s. 12.7.1941)

Juha Väätäinen aloitti uransa lyhyempien matkojen juoksijana, mutta maailman huipulle hän nousi kestävyysmatkoilla. Pitkillä ulkomaan harjoitusjaksoilla Väätäinen rakensi kunnon, joka vei 10 000 metrillä alle 28 minuutin aikaan ja Euroopan mestariksi.

Helsingin vuoden -71 EM-kisojen kultamitalit 10 000 ja 5000 metrillä ovat ainoat suomalaisen kestävyysjuoksijan kotikisoissa saavuttamat arvokisavoitot.

Juoksu-uransa jälkeen Juha Väätäinen toimi muun muassa Suomen Urheiluliitossa juoksujen päävalmentajana.

Unohtumattomia tähtihetkiä 11. tammikuuta!

Urheilugaala 2024

Helsingin jäähalli

Tutustu Ehdokkaisiin

Kuka pokkaa arvostetun Uno-pokaalin Urheilugaalan humussa tänä vuonna? Tutustu ehdokkaisiin ja heidän saavutuksiinsa!

Äänestä Sykähdyttävin Urheiluhetki

Mikä sinua on sykähdyttänyt urheilussa tänä vuonna? Vaikuta Urheilugaalan palkittaviin äänestämällä Sykähdyttävintä Urheiluhetkeä!

Tapahtumaa järjestämässä

Pääyhteistyökumppanit

Helsinki
Ilta-Sanomat
Veikkaus
Osuuspankki
Kultajousi

Oikeudenhaltijat

Yle
Olympiakomitea
Suomen Paralympiakomitea
Veikkaus

Liity ykkösketjuun!

Tilaa Urheilugaalan uutiskirje ja kuule urheilun ja liikunnan sykähdyttävimmät tarinat.